© Goldfish

Preluarea fara permisiune intra sub incidenta Legii Drepturilor de Autor.

marți, 16 august 2011

Tot ce vreau este sa ma asculti



Potrivit unei zicale, daca ne nastem cu doua urechi si o singura gura, este pentru a asculta de doua ori mai mult decat sa vorbim.
Ascultarea, este probabil, cel mai mare dar pe care il poti da cuiva. Acest gest simplu, intr-o relatie, demonstreaza partenerului ca este important pentru tine si ca esti interesat de ceea ce spune.

Cateva abordari care promoveaza o mai buna ascultare:
1.      Taci. Conversatiile sunt pline de fraze de genul: „Esti ca mine cand….” Sau „Imi aminteste de ceea ce mi s-a intamplat….”.
De multe ori uitam sa ascultam si vorbim mai mult despre noi insine.
Ascultarea este mai presus de toate – tacere.
2.      Concentreaza-te. Acorda atentie deplina partenerului. Incearca sa te concentrezi pe ceea ce spune decat sa te gandesti la un raspuns.
3.   Stimuleaza increderea. Ascultandu-ti partenerul creezi o relatie in care se simte increzator. Partenerul trebuie sa stie ca ceea ce spune va fi tratat cu respect si, ca lucrurile vor ramane confidentiale.
4.      Fii deschis. Nu te astepta ca oamenii sa aiba aceleasi credinte ca si tine, sa fie sensibili la aceleasi lucruri ca si tine. Trebuie sa accepti diferentele si fara a judeca, sa fii deschis la toate subiectele, toate comportamentele, toate solutiile.
Fii atent la preocuparile partenerului, nu la ale tale.
5.      Empatizeaza. Empatia implica efortul de a intelege puntele de vedere  si emotiile partenerului inainte de a raspunde. Empatia promoveaza schimbul, increderea si respectul.

Ne petrecem atat de mult timp cu pregatirea argumentelor noastre ca nu avem timp sa ascultam partenerul.
Suntem atat de concentrati pe ceea ce vom spune in continuare ca nu putem auzi ceea ce spune cel de langa noi chiar acum.
Pentru ca avem sentimentul ca NU suntem ascultati, ne luptam pentru a ne afirma in conversatii. Ii fortam pe altii sa „ne auda”.
Incapacitatea noastra de a asculta, creste nevoia de a fi ascultati.
A invata sa ascultam, inseamna a invata sa comunicam.

Esti capabil sa vorbesti si sa asculti in relatia ta?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Web Analytics