© Goldfish

Preluarea fara permisiune intra sub incidenta Legii Drepturilor de Autor.

vineri, 19 august 2011

De ce sa NU ii judecam pe altii


Ai simtit vreodata ca ai fost judecat de cineva la prima vedere?
Sau poate tu ai „etichetat” o persoana, fara sa o cunosti?

Fie ca noi credem ca ar trebui sau nu, daca ne gandim ce facem sau nu, noi toti judecam si vom face acest lucru, intr-un mod aproape automat.
Judecand pe altii, ii evaluam folosind propriile valori, propriile standarde.
Unele lucruri le consideram bune si altele refuzam sa le acceptam.

Noi facem toate aceste evaluari din curiozitate, din teama de ceea ce nu intelegem, din cauza originii etnice, din modul in care un individ se comporta, din cauza statutului social.
Multi oameni nu se incadreaza in ceea ce noi consideram normal, natural, rational si astfel avem tendinta sa punem etichete: bun / rau; drept / gresit; acceptabil / inacceptabil.

Unele etichete pe care la punem pot fi inofensive, altele pot distruge relatii, pot incita la ura, pot aduce atingere demnitatii, pot provoca suferinte.

Avem responsabilitatea de a examina judecatile pe care le facem altora si sa ne intrebam de motivele noastre.
De ce emitem judecati?
Judecam nefavorabil pentru a stabili superioritatea noastra?
Ne simtim amenintati de catre alte persoane ale caror valori difera de ale noastre?

Punandu-ne aceste intrebari vom afla mai multe despre noi insine, vom dezvolta mai multa toleranta si intelegere.
Ce putem face pentru a evita sa judecam prea repede?
1.      Sa ne bucuram de complexitate. Suntem cu totii unici si acest lucru este bogatia noastra. Prin judecarea celorlalti, nu-i  putem vedea in propria lor lumina. Este ca si cand le punem masti. In majoritatea cazurilor aceste masti sunt false
2.      Sa acceptam existenta diferentelor. Trebuie sa intelegem ca oamenii sunt diferiti si fiecare are propriile lectii de invatat in aceasta viata. Atunci cand vom intelege ca suntem reponsabili doar pentru noi, nu vom mai fi interesati de ceea ce fac altii si daca actiunile lor satisfac asteptarile noastre.
3.      Sa fim flexibili. Cum spuneam, ii judecam pe altii folosind propriile standarde si valori. Aceste standarde si valori sunt doar ale noastre, nu ale altcuiva. Deci, practic nu reactionam la persoane ci reactionam la propriile reguli.
4.      Sa fim propriul judecator. Sa ne concentram pe propriile actiuni si comportamente. Cand ii judecam pe altii, nu ii afectam pe cei pe care ii judecam dar, ne afectam noua, in mod negativ, mintea, trupul si sufletul.
Fiecare este in stadiul in care trebuie sa fie. Nu putem ajuta pe nimeni, doar pe noi insine. Nu suntem responsabili pentru comportamentul celorlalti si nu trebuie sa judecam pe nimeni

Nu te lasa pacalit de etichetele pe care mintea ta se grabeste sa le puna pentru a clasifica o atitudine, un comportament, un eveniment, deoarece nu le intelege.
Incearca sa vezi dincolo de aparente, acestea fiind oricum inselatoare, incearca sa vezi lucrurile cum sunt ele in realitate.

Sa tii minte: desteptii discuta problemele, prostii ii discuta pe altii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Web Analytics